Recently MeroSpark is lunched with more features and services, now you can ask your question, sell your books, share your notes and many more. Visit https://www.merospark.com/signup/ now and create your account to take full advantage of MeroSpark.

Chemistry Entrance Model Questions | Set II | B.Sc.CSIT | TU

Download our Android App from Google Play Store and start reading Reference Notes Offline.

chemistry paper set-2Entrance Preparation Paper | B.Sc.CSIT
Chemistry Practice Questions with answers
Tribhuvan University (TU)

Practice Chemistry portion of TU Entrance model questions. Answer is provided for every questions, so that you can evaluate yourself for preparation.

  1. The weight of a molecule of C60H122 is
    a) 1.4*10-21 gm            b) 5.025*1023 gm             c) 1.09*10-21 gm          d) 16.023*1023 gm
    Answer: a
  2. The equivalent weight of H3PO4 in reaction (P = 31) NaOH + H3PO4 → NaH2PO4+ H2O
    a) 59                  b) 26                  c) 98                d) 49
    Answer: c
  3. Primary and secondary alcohols on action of reduced copper give
    a) Aldehyde only                                          b) Aldehydes and ketones respectively
    c) Ketones only                                             d) Ketones and aldehydes respectively
    Answer: b
  4. Which of the following halides is not oxidized by MnO2?
    a) F                 b) Cl                c) Br                   d) I
    Answer: a
  5. The lightest metal is
    a) Na                b) Hg              c) Ca                    d) Li
    Answer: d
  6. Unit of Faraday is
    a) ampere               b) C             c) C mol-2               d) C sec-1
    Answer: b
  7. The density of neutrons is in the order
    a) 103 kgcm-3             b) 106 kgcm-3          c) 109 kgcm-3           d) 1012 kgcm-3
    Answer: c
  8. Mark the element which gives M-3 ion?
    a) P                b) N             c) As             d) Sn
    Answer: b
  9. Which of the following does not cause hardening of water?
    a) CaCl2                       b) MgSO4                  c) Na2SO4                 d) FeSO4
    Answer: c
  10. Which one of the following produces H2S gas?
    a) H2+S                 b) Sb2S3+H2                 c) FeS+H2SO4                d) all of above
    Answer: c
  11. Extremely hot copper wire reacts with steam to give
    a) CuO                b) Cu2O              c) Cu2O2               d) CuO2
    Answer: a
  12. Spiegeleisen is an alloy of carbon containing
    a) Fe+Mn, 5-15%; C, 60%                          b) Fe+Mn, 60%; C 15%
    c) Fe+Mn, 25%; C, 60%                              d) Fe+Mn, 25%; C, 60%
    Answer: a
  13. First organic compound was synthesized in lab by
    a) Wohler              b) Kekule              c) Liebig             d) Hannel
    Answer: b
  14. Which of the following is more volatile?
    a) Carboxylic acid              b) Benzene               c) Benzoic acid           d) Ethyl iodide
    Answer: a
  15. The IUPAC name of CCl3.CHO is
    a) Trichloroacetaldehyde                                            b) 1,1,1-trichloro acetaldehyde
    c) 2,2,2-trichloro ethanoyl chloride                         d) 2,2,2-Trichloro ethanal
    Answer: a
  16. Total number of compounds represented by the compound CuSO4.5H2O is
    a) 27                  b) 21                c) 5               d) 8
    Answer: c
  17. The number of unpaired electrons in Cr+3 ion is
    a) 6                    b) 4                  c) 3                 d) 1
    Answer: c
  18. Oxygen is in positive oxidation state in
    a) H2O2                   b) Cl2O                c) F2O               d) NaOCl
    Answer: c
  19. Which one of the following is a metalloid?
    a) C              b) Si              c) Ge               d) Pb
    Answer: c
  20. The unit of electrochemical equivalent is
    a) gram             b) gram/ampere            c) gram/coulumb           d) columb/gram
    Answer: c
  21. The mass of neutron is of the order
    a) 10-23 kg              b) 10-24 kg             c) 10-26 kg           d) 10-27 kg
    Answer: d
  22. Pure nitrogen is obtained from
    a) NH3+NaNO2             b) NH4Cl+NaNO3            c) N2O+Cu              d) N3Na
    Answer: d
  23. Zeolites are used as
    a) gem              b) ion exchanger           c) pigments           d) lubricant
    Answer: b
  24. Blister copper is
    a) pure copper          b) alloy of copper       c) ore of copper       d) copper containing 1% impurity
    Answer: d
  25. Stainless steel contains
    a) Fe+Cr+Ni             b) Fe+Ni+Cu          c) Fe+Cr+Cu            d) Fe+C+Ni
    Answer: a
(Visited 796 times, 1 visits today)

Posted By : Digvijay | Comment RSS | Category : Entrance Question Paper, Old Question Collection
Tag :

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

Wordpress DMCA
Community | Toolbar | Android App | Founder/Developer : Hari Prasad Chaudhary | CSIT Portal Manager : Digvijay Chaudhary