Chemistry Entrance Examination Questions 2071 | BSc.CSIT | TU

Download our Android App from Google Play Store and start reading Reference Notes Offline.

chemistry paper 2071Entrance Preparation Paper | BSc.CSIT
Chemistry Practice Questions with answers | 2071
Tribhuvan University (TU)

Practice Chemistry portion of TU Entrance model questions of 2071. Answer is provided for every questions, so that you can evaluate yourself for preparation.

  1. How many orbitals are possible for principle quantum number 3?
    (a) 3     (b) 4     (c) 6     (d) 9
    Answer: c
  2. The number of moles of water present in 18g of water is
    (a) 18     (b) 1    (c) 1.8     (d) 180
    Answer: b
  3. The half-life of an radioisotope is 30 minutes. After how much time the amount of radioisotope left is 1/4th of the original amount?
    (a) 4 minutes     (b) 30 minutes    (c) 60 minutes     (d) 120 minutes
    Answer: c
  4. What is oxidation of chlorine is HOCl?
    (a) +1     (b) 0    (c) -1     (d) +3
    Answer: a
  5. Hemoglobin contains 0.33% of iron by weight. Molecular weight of hemoglobin is 67200. The number of iron atoms (At wt of Fe = 55.85) ion one molecule of hemoglobin is
    (a) 2     (b) 4     (c) 6     (d) 8
    Answer: b
  6. The gas law which deals with the effect of pressure in a given volume of gas constant temperature is known as
    (a) Boyle’s Law      (b) Charle’s Law     (c) Graham’s Law     (d) Dalton’s law
    Answer: a
  7. Electronic configuration of four elements A, B, C, D are as follow, which will be most metallic?
    (a) A=2,8,4     (b) B=2,8,8    (c) C=2,8,1     (d) D=2,8,7
    Answer: c
  8. In which of the following compound the molecular geometry cannot be predicted by the use of VSEPR theory?
    (a) NaCl      (b) H2O    (c) CH4      (d) NH3
    Answer: a
  9. Consider the reaction 2A + B →C + D. If the concentration of the reactants are increase by three times, the rate of reaction will increase by.
    (a) 3 times     (b) 6 times    (c) 9 times     (d) 27 times
    Answer: d
  10. An aqueous solution of NaCl would be
    (a) Acidic     (b) Basic    (c) Neutral      (d) could be acidic or basic depending upon temperature
    Answer: c
  11. The pH of pure water at 50ᵒC would be
    (a) 7.0      (b) >7.0      (c) <7.0       (d) cannot be predicted
    Answer: c
  12. Which of the following metals generate H2O on treatment with dil.HNO3?
    (a) Zn      (b) Mn     (c) Cu      (d) Pb
    Answer: a
  13.  1 M H2SO4 is equal to
    (a) 1NH2SO4     (b) 2NH2SO4     (c) 0.5NH2SO4     (d) 4NH2SO4
    Answer: b
  14. Hydrogen molecule which has parallel spin of two nuclei is called
    (a) Ortho hydrogen      (b) para hydrogen    (c) heavy hydrogen      (d) nascent hydrogen
    Answer: a
  15. Ammonia is manufactured by the use of
    (a) Solvay’s process     (b) Haber’s process    (c) Ostwald’s process     (d) Down’s process
    Answer: b
  16. Haematite is an ore of
    (a) Fe      (b) Cu     (c) Zn     (d) Hg
    Answer: a
  17. Which of the following is not a nucleophile?
    (a) BF3      (b) NH3      (c) H2O      (d) OH
    Answer: a
  18. Anti-Markovnikoff addition of HBr is not observed in
    (a) Propene      (b) 1-Butane    (c) 2-Butane     (d) Pent-2-one
    Answer: a
  19. When oxalic acid crystals and glycerol are mixed and heated to about 110ᵒC, the compound obtained is
    (a) Chloroform     (b) diethylether     (c) actone     (d) formic acid
    Answer: d
  20. Which of the following is a meta directing group?
    (a) –NH2      (b) -OH    (c) –COOH     (d) -R
    Answer: c
  21. How many position isomers are possible for dichlorobenzene?
    (a) 2       (b) 3      (c) 4      (d) 6
    Answer: b
  22. Which one of the following is a condensation polymer?
    (a) Polyethene      (b) Terylene     (c) PVC      (d) Teflon
    Answer: a
  23. Penicillin is an example of
    (a) Antiseptic drug     (b) Antipyretic drug    (c) Antibiotic drug     (d) Analgesic drug
    Answer: c
  24. Enzymes are
    (a) Carbohydrates      (b) Proteins    (c) Lipids     (d) Nucleic acids
    Answer: b
  25. Which base is found only in the nucleotides of RNA?
    (a) Adenine      (b) Guanine     (c) Uracil      (d) Cytosine
    Answer: c
(Visited 488 times, 1 visits today)

Posted By : Digvijay | Comment RSS | Category : Entrance Question Paper, Old Question Collection
Tag :

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

Wordpress DMCA
Community | Toolbar | Android App | Founder/Developer : Hari Prasad Chaudhary | CSIT Portal Manager : Digvijay Chaudhary