Recently MeroSpark is lunched with more features and services, now you can ask your question, sell your books, share your notes and many more. Visit https://www.merospark.com/signup/ now and create your account to take full advantage of MeroSpark.

Chemistry Entrance Examination Questions 2070 | BSc.CSIT |TU

Download our Android App from Google Play Store and start reading Reference Notes Offline.

chemistry paper 2070Entrance Preparation Paper | BSc.CSIT
Chemistry Practice Questions with answers
Tribhuvan University (TU)

Practice Chemistry portion of TU Entrance model questions of 2070. Answer is provided for every questions, so that you can evaluate yourself for preparation.

  1. The gas obtained by adding water on aluminum carbide is
    (a) Ethyne      (b) ethane    (c) methane     (d) ethane
    Answer: c
  2. The mixture of HCl and ZnCl2 is known as
    (a) Tollen’s reagent      (b) Baeyer’s reagent    (c) Lucas reagent     (d) Nessler’s reagent
    Answer: c
  3. The IUPAC name of n-valeric acid is
    (a) Pentanoic acid     (b) butanoic acid    (c) Propanoic acid     (d) ethanoic acid
    Answer: a
  4. A blood red colouration of ferric sulphocyanide obtained by addition of ferric chloride in sodium extract confirms the presence of
    (a) Sulphur     (b) nitrogen     (c) both a and b      (d) halogens
    Answer: c
  5. Which of the following compounds has highest boiling point?
    (a) CH4     (b) CH3Cl    (c) CH3Br     (d) CH3OH
    Answer: d
  6. The compound that undergoes Cannizzaro reaction is
    (a) CH3COOH     (b) C2H5CHO    (c) HCHO     (d) CH3OCH3
    Answer: c
  7. Benzene is converted to toluene by
    (a) Friedel Craft reaction       (b) Grignard reaction    (c) Wurtz reaction     (d) Perkin reaction
    Answer: a
  8. The compound that gives positive carbylamines reaction is
    (a) (CH3)2NH     (b) (CH3)3N    (c) (CH3)4N+     (d) (CH3NH2
    Answer: d
  9. Hematite is an ore of
    (a) silver     (b) iron     (c) mercury     (d) copper
    Answer: b
  10. Na2O is a
    (a) Neutral oxide      (b) acidic oxide    (c) Basic oxide      (d) amphoteric oxide
    Answer: c
  11. Which of the following elements has highest electro-negativity?
    (a) Bromine      (b) iodine     (c) chlorine      (d) fluorine
    Answer: d
  12. Zinc sulphate(ZnSO4.7H2O) is also called
    (a) White vitriol     (b) green vitriol    (c) Blue vitriol      (d) corrosive sublimate
    Answer: a
  13. Brass is an alloy of
    (a) Copper and zinc      (b) copper and nickel     (c) Copper and tin     (d) copper and lead
    Answer: a
  14. The formula of dolomite is
    (a) CaCO3   (b) CaCO3,MgCO3    (c) CaSO4.2H2O      (d) CaF2
    Answer: b
  15.  The general electronic configuration of zinc is
    (a) [Ar]4s23d10     (b) [Ar]4s13d10     (c) [Ar]4s23d8     (d) [Ar]4s23d7
    Answer: a
  16. Equivalent weight of KMnO4 in neutral medium is
    (a) 52.6      (b) 158.0    (c) 31.6       d) 63.0
    Answer: a
  17. Bohr’s model was modified by
    (a) Rutherford     (b) Sommerfeld    (c) Dalton     (d) Pauli
    Answer: b
  18. How many oxygen atoms are there in 8.0g of oxygen atoms?
    (a) 3.011 × 1023 atoms     (b) 3.011 × 1022 atoms
    (c) 3.011 × 1020 atoms      (d) 3.011 × 1019 atoms
    Answer: a
  19. What is the pH of 0.001 M HCl?
    (a) 2.0       (b) 3.0      (c) 4.0      (d) 5.0
    Answer: b
  20. The rate of reaction is independent of
    (a) Temperature     (b) concentration    (c) Particle size of reactant     (d) molecularity
    Answer: d
  21. The CGS unit of specific conductance is
    (a) Siemen cm-1     (b) ohm-1cm2equiv-1       (c) Siemen      (d) ohm-1
    Answer: a
  22. Hess’s law deals with
    (a) Total change in heat of reaction       (b) Rate of reaction
    (c) Equilibrium constant of reaction      (d) Influence on pressure of volume of gas
    Answer: a
  23. The degree of dissociation of an electrolyte
    (a) Decreases with dilution                               (b) Increases with dilution
    (c) May increase or decrease with dilution     (d) Is not affected by dilution
    Answer: b
  24. The weight of 100 ml of NH3 gas at NTP is
    (a) 0.0759 g      (b) 0.0579 g     (c) 0.0459 g      (d) 0.0359 g
    Answer: a
  25. The law of multiple proportions was given by
    (a) Richter      (b) John Dalton     (c) Albert Einstein (d) Gay Lussac
    Answer: b
(Visited 554 times, 1 visits today)

Posted By : Digvijay | Comment RSS | Category : Entrance Question Paper, Old Question Collection
Tag :

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

Wordpress DMCA
Community | Toolbar | Android App | Founder/Developer : Hari Prasad Chaudhary | CSIT Portal Manager : Digvijay Chaudhary