Physics Entrance Examination Questions 2071 | BSc.CSIT | TU

Download our Android App from Google Play Store and start reading Reference Notes Offline.

physics paper 2071Entrance Preparation Paper | BSc.CSIT
Physics Practice Questions with answers | 2071
Tribhuvan University (TU)

Practice Physics portion of TU Entrance model questions of 2071. Answer is provided for every questions, so that you can evaluate yourself for preparation.

  1. The dimensions of (h/e) are same as that of
    (a) Magnetic field     (b) electric field     (c) magnetic flux      (d) electric flux
    Answer: b
  2. The number of significant figures in 0.0030 × 1011 m are
    (a) 5     (b) 4     (c) 11     (d) 2
    Answer: b
  3. µs and µk are coefficient of static and kinetic frictions between two bodies. Then
    (a) µs ≥ µk     (b) µs < µk     (c) µs = 0 and µk > 0     (d) µs < 0 and µk < 0
    Answer: a
  4. When a torque () acts on a body, the change in angular momentum () of the body is
    (a) Perpendicular to     (b) parallel to     (c) always zero     (d) 180°
    Answer: a
  5. The Poisson’s ratio of material can’t be
    (a) 0.10      (b) 0.20    (c) 0.40      (d) 0.65
    Answer: d
  6. The depth of water at which air-bubble of radius 0.4 mm may remain in equilibrium (surface tension of water = 72 × 10-3 N/m, g= 9.8 m/s2) is given by
    (a) 7.348 cm     (b) 0.918 cm    (c) 3.674 cm      (d) 1.837 cm
    Answer: a
  7. When a cylinder is heated, its length increases by 2%, the area of its base will increase by:
    (a) 0.5%     (b) 1%    (c) 2%     (d) 4%
    Answer: c
  8. In a pressure cooker food is cooked usually at a pressure
    (a) One atmosphere     (b) half atmosphere    (c) Two atmosphere     (d) 50 atmosphere
    Answer: c
  9. The mean free path of a gas varies with absolute temperature (T) as
    (a) T4      (b) 1/T4     (c) 1/T      (d) T
    Answer: a
  10. The efficiency of Carnot engine working between steam point and ice point is:
    (a) 16.8%     (b) 26.81%     (c) 36.8%     (d) 46.8%
    Answer: c
  11. The bending of sound waves through the corners of the obstacle is called
    (a) Refraction      (b) interference     (c) beats     (d) diffraction
    Answer: d
  12. When a tuning fork is vibrated its prongs have a phase difference of:
    (a) 0     (b) π/4    (c) π     (d) 2π
    Answer: c
  13. The image of an object placed at the focus of convex mirror is at a distance
    (a) ∞      (b) f    (c) 2f     (d) f/2
    Answer: d
  14. If sky is seen from moon’s surface, it will appear
    (a) Black     (b) Blue    (c) White     (d) Red
    Answer: a
  15. A double convex air bubble in a glass sheet would behave as a
    (a) Convergent lens     (b) concave mirror    (c) Divergent lens     (d) plane mirror
    Answer: b
  16. When two prisms are combined it gives
    (a) Reflection only                                     (b) lateral shift
    (c) Dispersion and deviation both          (d) Dispersion or deviation
    Answer: b
  17. Which property of electrons is used in an electron microscope?
    (a) negative charge     (b) wave nature    (c) spin     (d) small size
    Answer: a
  18. A system of three charges may be in equilibrium. If they are placed
    (a) On a straight line                               (b) On corners of equilateral triangle
    (c) On three corners of a rectangle     (d) On the corners of a cube
    Answer: b
  19. The radius of Earth is 6400 km. The capacitance is:
    (a) 6400 MF     (b) 6400 F    (c) 1 F     (d) 711 µF
    Answer: d
  20. Two wires of same material have lengths L and 2L and cross reaction areas 4A and A respectively. The ratio of their specific resistances would be
    (a) 1:1     (b) 1:8    (c) 8:1     (d) 1:2
    Answer: a
  21. The magnetic field induction inside a long solenoid is
    (a) zero      (b) 2µ0ni     (c) µ0ni      (d) µni
    Answer: d
  22. Electrons in the atoms are held due to
    (a) Nuclear forces        (b) Coulomb forces      (c) Van der Waals force        (d) Gravitational forces
    Answer: a
  23. Which series of H atom lies in visible region?
    (a) Lyman      (b) Bracket and Paschen     (c) Balmer      (d) Paschen
    Answer: c
  24. The half-life of a substance is 1600 years. The mean life is
    (a) 1600 yrs      (b) 3200 yrs      (c) 800 yrs      (d) 2309 yrs
    Answer: d
  25. Rydberg constant is
    (a) Same for all elements
    (b) Different for different elements
    (c) A universal constant
    (d) Is different for lighter elements but same for heavier elements
    Answer: b

Posted By : Digvijay | Comment RSS | Category : Entrance Question Paper
Tag :

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

Wordpress DMCA
Community | Toolbar | Android App | Founder/Developer : Hari Prasad Chaudhary | CSIT Portal Manager : Digvijay Chaudhary