Chemistry Entrance Model Questions | Set I | BSc.CSIT | TU

Download our Android App from Google Play Store and start reading Reference Notes Offline.

chemistry paper 2072Entrance Preparation Paper | BSc.CSIT
Chemistry Practice Questions with answers
Tribhuvan University (TU)

Practice Chemistry portion of TU Entrance model questions. Answer is provided for every questions, so that you can evaluate yourself for preparation.

  1. The alkene may be represented by a general formula:
    (a) CnH2n+2     (b) CnH2n      (c) CnH2n-2      (d) CnH2n+1
    Answer: a
  2. When Ethyl alcohol is heated with excess of concentrated sulphuric acid at about 160 – 170°C, it produces:
    (a) Ethane     (b) ethyl ether      (c) ethyne      (d) ethene
    Answer: d
  3. Aldehyde and ketone can be distinguished by
    (a) Fehling’s solution      (b) NH3      (c) NaHSO3      (d) Cl3
    Answer: a
  4. Heavy water is
    (a) D2O      (b) H2O      (c) T2O      (d) H2+ CO
    Answer: a
  5. In the chemical reaction P+KOH+H2O –> 2NaH2PO2+PH3:
    (a) P is oxidised      (b) P is oxidised and reduced     (c) P is reduced      (d) H2 is oxidised
    Answer: c
  6. Copper Sulphate(CuSO4.5H2O) is also known as
    (a) Blue vitrol      (b) Malachite     (c) Calomel      (d) Corrosive sublimate
    Answer: a
  7. Al2O3 is a
    (a) Basic oxide      (b) Acidic oxide       (c) Neutral oxide      (d) Amphoteric oxide
    Answer: d
  8. For which of the following molecule would the VSEPR theory predict a tetrahedral structure?
    (a) B2F2      (b) CH4      (c) BF3      (d) NH3
    Answer: b
  9. Malachite is the ore of
    (a) Copper       (b) Iron      (c) Sodium      (d) Magnesium
    Answer: a
  10. Permanent hardness of water can be removed by
    (a) Washing soda process      (b) permutit process      (c) Calgon process      (d) All of above
    Answer: d
  11. The chemical formula of oil of Vitriol is
    (a) H2SO4      (b) HCl      (c) HNO3      (d) HCOOH
    Answer: a
  12. Electronic configuration of alkaline earth metal is
    (a) ns-1      (b) ns2      (c) (n-1)d10ns1      (d) ns2nps
    Answer: b
  13. Herber’s process is used for manufacture of
    (a) H2      (b) Al      (c) NH3      (d) NaOH
    Answer: c
  14. The compound that give cannizzaro reaction is
    (a) CH3COOH      (b) C2H5CHO      (c) HCHO      (d) CH3OCH3
    Answer: c
  15. If phenolphthalein is added to alkali, color change to
    (a) purple      (b) orange      (c) pink      (d) red
    Answer: a
  16. Which order of bond angle is correct?
    (a) H2O324      (b) NH3>H2O>CO2>CH4      (c) H2O342      (d) CH432O2
    Answer: b
  17. The amount of H2SO4 present in 500ml of 2N H2SO4 solution is
    (a) 89 gm      (b) 49 gm      (c) 33.25 gm      (d) 24.5 gm
    Answer: b
  18. The equivalent weight of KMnO4 in acidic medium is
    (a) M/2      (b) M/3      (c) M/4     (d) M/5
    Answer: b
  19. The pH of 0.001M NaOH is
    (a) 11     (b) 8     (c) 14     (d) 3
    Answer: a
  20. The unit of rate constant for the 2nd order reaction is
    (a) molL-1S-1       (b) S-1      (c) mol-1LS-1      (d) mol-2L2S-1
    Answer: c
  21. Isobars have same number of
    (a) electrons      (b) protons      (c) neutrons     (d) nucleons
    Answer: d
  22. In covalency,
    (a) The transference of electron takes place           (b) Sharing of electrons takes place
    (c) The electrons are shared by only one atom      (d) None of these takes place
    Answer: b
  23. A lewis acid is
    (a) proton accepter       (b) electron pair donor      (c) proton donor      (d) electron pair accepter
    Answer: d
  24. A spontaneous reaction is impossible when
    (a) Both ∆ H and ∆ s are negative              (b) Both ∆ H and ∆ s are positive
    c) ∆ H is negative and ∆ s is positive         (d) ∆ s is negative and ∆ H is positive
    Answer: d
  25. In adiabatic process
    a) Pressure is constant                                      (b) The gas is expanded isothermally
    c) There is perfect heat insulation                  (d) System exchange heat with surrounding
    Answer: c

Posted By : Digvijay | Comment RSS | Category : Entrance Question Paper
Tag :

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

Wordpress DMCA
Community | Toolbar | Android App | Founder/Developer : Hari Prasad Chaudhary | CSIT Portal Manager : Digvijay Chaudhary