BSc.CSIT | Mathematics Entrance Examination Questions 2073 With Answer | TU

Download our Android App from Google Play Store and start reading Reference Notes Offline.

mathematics entrance questions 2073Entrance Preparation Paper | BSc.CSIT
Mathematics Practice Questions  with answers | 2073
Tribhuvan University (TU)

Here we present BSc.CSIT mathematics entrance examination paper 2073. Get prepared with the mathematics portion of entrance questions. You can make sure, your answer is right or not as answer is provided at the end of the paper.

  1. Which one is not a logical statement:
    (a) If you work hard, you will pass                 (b) I am sick.
    (c) the sun rises in the west.                            (d) 30 is a number.
  2. If |x-2|=5, then x is in
    (a) {3,5}                (b) {2,∞}               (c) {2,5}                  (d) {-3,7}
  3. A-B =
    (a) B-A           (b) \overline{A}- \overline{B}               (c)  \overline{B}- \overline{A}           (d)   \overline{B}- A
  4. If f(x)=2x-3, then f-1(x) =
    (a) (x+3)/2              (b) 1/(2x-3)                  (c) 1/(3-2x)                       (d) 1/(2x+3))
  5. The period of the function f(x) = sin (45+5)is
    (a) 2π                   (b) π⁄2                   (c) π                   (d) –π
  6. The fourth, seventh and tenth terms of a G.P. are l,m,n respectively, then
    (a) ln=m2               (b) l2=m2+n2             (c) l2= mn                 (d) n2=lm
  7. The nth term of the series: 1.3+3.5+5.7+….. is
    (a) (n+1)(n+2)                (b) (n+1)(n+3)                (c)4n2-1                         (d) n(n-1)
  8. The value of sin(cos-1x) is
    (a) x                 (b) 1-x2                     (c) 1+x2                         (d)  \sqrt{(1-x^2 )}
  9. If cosec c2x-2=0, then x is
    (a) ± π⁄6                     (b) ± π⁄4                        (c) nπ±π⁄4                         (d) nπ+π⁄2
  10. If  \left| \begin{array}{ccc} k & 1 & 0 \\ 2 & 0 & k \\ 0 & 2 & -1 \end{array} \right| = 0, then k =
    (a) 1                      (b) -1                              (c) 0                                (d) ± 1
  11. The value of x for which A =  \left[ \begin{array}{cc} 6 & {x-2} \\ 3 & x \end{array} \right]  has no inverse is
    (a) 0                       (b) 1                         (c) -2                         (d) 2
  12. If the system of equation has zero solutions only then the solution is
    (a) non trivial                    (b) trivial                 (c) unique              (d) particular
  13. (1+i)6+(1-i)6=
    (a) 0                 (b) i                  (c) 1                    (d)-1
  14.  \left( \frac{2i}{1+i} \right)^2 =
    (a) –i                 (b) 1+i                    (c) 2i                         (d)-2i
  15. If one root of 5x2+2x-k=0 is the reciprocal of the other than k =
    (a)-5                   (b)5                  (c) 2/5                 (d)5/2
  16. The equation x– 2xy + y+ 3x – 2 = 0 represents:
    (a) hyperbola                  (b) parabola                   (c) ellipse                    (d) circle
  17. The area of the triangle with vertices (1,-1), (-1,1) and (-1,-1) is
    (a) ½                  (b) -2                     (c) 2                      (d) 0
  18. limn→∞ \frac{1+2+.....+n}{n^2} =
    (a) ½                       (b) 0                      (c) 1/n                           (d) n
  19. limx→0 \frac{5x^2+4xtanx}{x^2} =
    (a) 9                   (b) 0                     (c) 5                    (d) 4
  20. If y =  \sqrt{x+\sqrt{x+\sqrt{x+...}}}  then  \frac{dy}{dx} =
    (a) 2 \sqrt{x}     (b)  \sqrt{x3}   (c)  \frac{\sqrt{x}}{2y-1}    (d) 1/(2y-1)
  21. If y=  e^{\sqrt{ax^2+b}}  then dy/dx=
    (a)  \frac{axy}{\sqrt{ax^2+b}}    (b)  \frac{ax}{\sqrt{ax^2+b}} e^{\sqrt{ax^2+b}}   (c)  \frac{x}{\sqrt{ax^2+b}}    (d)  e \sqrt{ax^2+b}
  22.  \int \frac{dx}{1-x^2} =
    (a) cos-1x+c        (b)  \frac{1}{2} 1n \left| \frac{1-x}{1+x} \right|+c        (c) sin-1x+c           (d)  \frac{1}{2} 1n \left| \frac{1+x}{1-x} \right|+c
  23.  \int_{1}^{2} \frac{sin(Int)}{t} dt =
    (a) 1-cos(ln2)                  (b) cos2                 (c) cos(ln2)                     (d) 1+cos(ln2)
  24. The critical points for f(x) = x3-3x are:
    (a) ± 3                 (b) ± √3                  (c) ± 1                     (d) 0, ± √3
  25. The area bounded by the a-axis and the curve y = x3 and ordinates of x =2 and x =4 is
    (a) 60sq. units                 (b) 256 sq. units                 (c) 240 sq. units                 (d) 272 sq. units

Answer: 1.b    2.d    3.c    4.a    5.a    6.a    7.c    8.d    9.c    10.b    11.c    12.b    13.a    14.b    15.a    16.d     17.c    18.a     19.a 20.d    21.b    22.b     23.a     24.c    25. a

Posted By : Digvijay | Comment RSS | Category : Entrance Question Paper, Old Question Collection
Tag :

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

Wordpress DMCA
Community | Toolbar | Android App | Founder/Developer : Hari Prasad Chaudhary | CSIT Portal Manager : Digvijay Chaudhary