BSc.CSIT | Chemistry Entrance Examination Questions 2073 With Answer | TU

Download our Android App from Google Play Store and start reading Reference Notes Offline.

chemistry entrance questions 2073Entrance Preparation Paper | BSc.CSIT
Chemistry Practice Questions  with answers | 2073
Tribhuvan University (TU)

Prepare for the BSc.CSIT chemistry entrance examination questions 2073. While practice you can make sure your answer is right or not, as answer is provided at the end of the question paper. So now, its time for you to prepare well and do well. Best of luck.

Chemistry Entrance Examination Questions

  1. The oxidation of Fe in K3[Fe(CN)6] is
    (a) +2              (b) +3                  (c) +4                    (d) +5
  2. How many oxygen atoms are present in 8.0 g of oxygen?
    (a) 6.023 ×1023              (b)3.0115 ×1023               (c) 7.83×1023                       (d)5.83 ×1023
  3. “Atomic orbitals are filled up in the ground state inorder of increasing energy level”. This statement is called
    (a) pauli’s exclusion principle                                            (b) Hund’s rule                                                                           (c) Aufbau principle                                                             (d) Heisenberg’s Uncertainty principle
  4. The spectral region for the Lyman series of hydrogen spectrum lies in the
    (a) infrared region               (b) visible region         (c) ultra-violet region              (d)microwave region
  5. The crystal structure of sodium chloride is
    (a) body centered cubic            (b) simple cubic         (c)hexagonal                (d)face centered cubic
  6. Which of the following halogens has highest electrons affinity?
    (a) fluorine                      (b)iodine                   (c) bromine                  (d)chlorine
  7. Ammonia is manufactured by
    (a) Haber’s process                    (b) Contact process             (c) Down’s process                   (d) Ostwald’s process
  8. An example of acidic oxide is
    (a) SO2                          (b) N2O                             (c) CO                            (d)ZnO
  9. The shape of BeF2 molecule on the bases of VSEPR theory is :
    (a) trigonal planar               (b) linear                  (c) tetrahedral                       (d) trigonal bipyramidal
  10. Which of the following compound is not a primary standard substance ?
    (a) oxalic acid                                                          (b) potassium dichromate
    (c) potassium bromated                                       (d) potassium permanganate
  11. An example of Lewis base is
    (a)BF3                   (b) SnCL4                       (c) FeCL3                    (d) NH3
  12. The unit of equivalent conductivity is
    (a) Scm2 equivalent -1                (b)Ohm.cm              (c) S cm-1                   (d) S cm2 mole-1
  13. 1 calorie is equals to
    (a) 4.184 Joules                        (b) 5.174 Joules                   (c) 6.184 Joules                       (d) 3.184 Joules
  14. Gibb’s Helmholtz equation is
    (a) ∆E = Q +W                           (b) ∆ G = ∆H-T∆ S                     (c) G= H + TS                     (d) ∆E=Q-W
  15. The unit of rate constant for third order reaction is
    (a) S-1                   (b) mol-2L2s-1                   (b) mol-1LS-1               (d)mol L-1s-1
  16. The reaction of benzene with alkyl chloride in presence of anhydrous AlCl3 is
    (a) Friedel Craft’s reaction                                          (b) Wurtz’s reaction
    (c) Reimer Tiemann’s reaction                                  (d) Grignard reaction
  17. Primary, secondary and tertiary alcohols are distinguished by
    (a) Victor Meyer’s test          (b) Tollen’s reagent             (c) Hoffman’s test                    (d) Beilstein’s test
  18. Williamson’s synthesis is used for the preparation of
    (a) alcohol                       (b) aldehyde                    (c) ketone                    (d) ether
  19. The catalyst used in Rosenmund’s reduction isw
    (a) Pd-CuSO4                        (b) Pd-CaSO4                     (c) Pd-CuCl2                        (d) Pd-BaSO4
  20. The reaction of Phenol with concentrated nitric acid and concentrated Sulphuric acid gives:
    (a) picric acid                    (b) 2 – nitrophenol                   (c) 4-nitrophenol                (d) aniline
  21. When benzamide is treated with aqueous Br2 in presence of aqueous alkali, the product formed is:
    (a) aniline                       (b) benzene                  (c) toluene                 (d) nitrosoamine
  22. Amino acid contains
    (a) – OH group                  (b) – CHO group            (c) – NH2 and –COOH groups           (d) –CO group
  23. Martius yellow is an example of
    (a) direct dyes                    (b) acid dyes                  (c) basic dyes                   (d) mordant dyes
  24. The molecular formula of green vitriol is
    (a) FeCl3                           (b) FeSO4, 7H2O               (c) ZnSO4, 7H2O                   (d) CuSO4, 5H20
  25. Which is the most important ore of Zinc
    (a) Zincite                        (b) Zinc blende                    (c) Framklinite                         (d) Wilemite

Answers : 1.b     2.b     3.c     4.c     5.d     6.d     7.a     8.a     9.b     10.c     11.d     12.c     13.a     14.b      15.b     16.a     17.a 18.d     19.d     20.a     21.a     22.c      23.b      24.b     25.b

(Visited 615 times, 1 visits today)

Posted By : Digvijay | Comment RSS | Category : Entrance Question Paper, Old Question Collection
Tag :

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

Wordpress DMCA
Community | Toolbar | Android App | Founder/Developer : Hari Prasad Chaudhary | CSIT Portal Manager : Digvijay Chaudhary